Onze samenleving is al vele decennia een consumptiemaatschappij, waar producten dus niet gemaakt worden om lang mee te gaan. Bedrijven hebben er immers geen baat bij als een klant één keer hun product koopt en dan nooit meer iets nieuws nodig heeft. Producten worden gemaakt om een paar jaar mee te gaan en vervolgens afgedankt te worden, met alle gevolgen van dien.

Slecht voor het milieu
Dit soort praktijken zijn milieuvervuilend en zorgen ervoor dat we als samenleving veel meer grondstoffen verbruiken dan nodig. Vaak worden producten zelfs weggedaan voordat dit nodig is. Het kan zeker het overwegen waard zijn om zo’n apparaat te kopen. Steeds vaker worden dit soort apparaten opnieuw gebruikt en eventueel een beetje gerepareerd. Op deze manier heb je bijvoorbeeld een goedkope printer of wasmachine, die best nog een aantal jaar mee kan gaan. Een ander voordeel van een tweedehands printer is dus dat je bijdraagt aan het creëren van een circulaire economie. Daarin worden producten dus niet zomaar weggegooid, maar hergebruikt.

Hergebruik
Als het product niet meer werkt worden de onderdelen uit elkaar gehaald en weer opnieuw gebruikt. Misschien zijn de onderdelen nog nuttig voor iets en anders kunnen ze worden omgesmolten. Door tweedehands te kopen neem je printers die anders in de afvalbak terecht waren gekomen en geef je ze een tweede leven. Dit soort dingen zijn essentieel in het tegengaan van de consumptie maatschappij. Deze consumptiemaatschappij die er in de westelijke wereld heerst zorgt voor grote overconsumptie. Het is een belangrijke oorzaak voor het feit dat de gemiddelde Europeaan heel veel meer bijdraagt aan klimaatverandering dan de gemiddelde Afrikaan. Al die producten moeten immers vervoerd worden en alle onderdelen waar ze uit bestaan ook weer en de grondstoffen waar die onderdelen uit bestaan ook weer. Denk dus aan klimaat en milieu en neem volgende keer een tweedehandsje.