Een aantal mensen zullen vast al wel eens van de term Ubuntu gehoord hebben. Echter is het voor een grote groep mensen niet duidelijk waar deze term voor staat. Zij vinden het namelijk verwarrend wat Ubuntu nou precies doet. Dit is niets om je voor te schamen, het is voor veel mensen lastig te begrijpen, daarom gaan we er in dit artikel verder op in.

Wat is Ubuntu?

Ubuntu is een luxindistributie voor verschillende apparaten. Dit houdt in dat het een besturingssysteem is voor een aantal apparaten. Een aantal apparaten die gebruik maken van Ubuntu zijn; tablets, desktops, smartphones, servers en laptops. Ondanks dat het in Nederland niet heel veel gebruikt wordt, is het wel mogelijk om de taal in het Nederlands in te stellen. Een van de uitgangspunten van Ubuntu is zorgen voor gebruiksvriendelijkheid. Dit komt doordat er vooral scholen en bedrijven gebruik maken van dit besturingssysteem. Er is namelijk een besturingssysteem speciaal voor het onderwijs. Daardoor is Ubuntu erg onderscheidend. Daarnaast komt het systeem twee keer per jaar met een nieuwe versie.

Wat kan ik met Ubuntu?

Ubuntu is vooral dus vooral geschikt voor bedrijven en onderwijs organisaties. Daarnaast is Ubuntu grotendeels gratis beschikbaar. Dit komt door het opensource netwerk. Ook kan het systeem gedownload worden op verschillende apparaten. Als laatst is een groot voordeel van Ubuntu dat het op afstand mogelijk is op op diverse apparaten in te loggen. Dit wordt mogelijk gemaakt door SSH. SSH, ook wel Secure Shell genoemd, maakt het dus mogelijk om apparaten van een afstand te besturen. Echter zijn de commandos die je uit kunt voeren door middel van een SSH versleuteld. Daardoor is het onmogelijk om de commando’s te achterhalen of andere gevoelige informatie te ontdekken. Door middel van de commando’s is het bijvoorbeeld mogelijk om, op afstand, een website of bestanden te onderhouden.